dirigent

ariestolkwebArie Stolk

Net voor zijn achtste verjaardag kreeg Arie Stolk zijn eerste muzieklessen van Dirk Koster bij muziekvereniging Na Lang Streven in Klaaswaal. Het ging voorspoedig met zijn muzikale carrière. Op 18-jarige leeftijd begon hij al les te geven en volgde in 1976 Koster op als dirigent van het jeugdorkest. Tot 1998 dirigeerde hij dit orkest en van 2000 tot 2010 was Arie dirigent van het Klaaswaals Symfonisch Blaasorkest van NLS.

Na het behalen van zijn HBS-B wilde Arie de muziek in, maar eerst volgde een studie aan de Pedagogische Academie in Dordrecht, waarna hij 8 jaar in het onderwijs werkte. De muziek bleef trekken en steeds meer “vrije tijd” werd ingevuld met muziek. Bij Gerrit Fokkema en Piet van Mever was intussen het diploma hafa directie behaald.  Zijn lesbevoegdheid klein koper behaalde hij door het afleggen van het staatsexamen trompet. In 1987 rondde Arie zijn studie orkestdirectie af aan het Rotterdams Conservatorium waar Arie van Beek zijn hoofdvakdocent was.

In 1981 werd begonnen als dirigent van het fanfare-orkest in Numansdorp en bij fanfare-orkest de Hoop in Stellendam, dat al jaren toonaangevend is in de wereld van de blaasmuziek. Bij zijn komst in Stellendam kreeg Arie van het orkest de opdracht een leerlingenopleiding op te zetten voor het orkest. Binnen enkele jaren ontstond hieruit een gemeentelijke en rijkserkende hafa opleiding voor de drie blaasorkesten en de drumband binnen de gemeente Goedereede.

Later kwamen daar de orkesten bij in Middelharnis en Sliedrecht. Alle orkesten kwamen uit in de 1e divisie en behaalden onder zijn leiding spraakmakende successen. Van 1998 tot 2011 was hij dirigent van het Hoeksche Waards Philharmonisch Orkest, een regionaal symfonie orkest.
Er werd samengewerkt met artiesten als Edwin Rutten, Lee Towers, de pianisten Louis van Dijk en Bas  Verheijden, the Dutch Swing College Band en talrijke andere vocalisten. Een groot aantal premières werden door Arie en zijn orkesten verzorgd voor radio en op CD.

In januari 2003 was Arie enkele weken gastdirigent bij het fanfarekorps van de Koninklijke Landmacht (FKKL).  In 2009 gaf hij masterclasses op het conservatorium in Amsterdam en leidde Arie workshops in opdracht van Kunstfactor en de Bond van Orkestdirigenten. Ook gaf hij workshops ensembleleiding op enkele muziekscholen. Zes jaar achtereen leidde Arie de hafa jeugdweekends in opdracht van de Culturele Raad Zuid-Holland (thans Kunstgebouw).

Van 2003 tot 2016 werkte Arie als locatiemanager bij ToBe cultuurcentrum, waar hij de met ToBe gefuseerde Muziekschool Hoeksche Waard aanstuurde.

Met ingang van 2010 is Arie lid van het college van juryleden voor de officiële concoursen voor de amateurmuziek.